Achter het thema van het 10-jarig jubileumconcert van The Brand New Bags gaat een heel verhaal schuil. Of eigenlijk vele verhalen. Levensgebeurtenissen die het afgelopen decennium aan meer dan 34 vrouwelijke koorleden voorbij trokken.

Nieuwe liefdes, relaties die stranden, verhuizingen en nieuwe banen. Met enkele tientallen vrouwen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar gaat er bijna geen week voorbij dat er geen klein of groot geluk en leed met elkaar te delen is. Zo zijn de afgelopen jaren ongeveer twintig Brand New Baby’s geboren, trouwde een tiental Baggies en moesten we ook regelmatig van (veel te jonge) dierbaren afscheid nemen.

Zingend het hoofd leegmaken

We delen kort gezegd veel lief en leed met elkaar en steunen elkaar daarin letterlijk en figuurlijk. Niet alleen door elke week het hoofd leeg te maken en samen te zingen, maar ook omdat we elkaar praktische hulp bieden en er binnen het koor hechte vriendschappen ontstaan. Muzikaal leider SaraLee Vos vindt dat door het gezamenlijk meeleven met dieptepunten zij en de leden onderling hechter zijn geworden. ‘Het heeft een aantal zaken gerelativeerd en laat je weer heel goed voelen wat ertoe doet: genieten van het moment, van de dingen waar je van houdt met fijne mensen om je heen.’

‘De verbondenheid die tussen alle verschillende vrouwen aanwezig kan zijn, kan ontzettend veel kracht geven’

In de individualistische maatschappij waarin we leven – de meeste koorleden zijn ooit in Utrecht gaan studeren, blijven hangen en hebben geen directe familie in de buurt – is het soulkoor een houvast gebleken in moeilijke tijden. Een plek waar een gevoel van hecht zusterschap kan ontstaan. De enorme verbondenheid die tussen alle verschillende vrouwen aanwezig kan zijn, kan ontzettend veel kracht geven. In ieders leven én in de muziek die we met elkaar maken. Deze verbondenheid fungeert als rode draad voor het jubileumconcert. Met het thema Soul Sisters willen we die muzikale en emotionele verbinding groots vieren. Bovendien sluit het thema niet alleen aan bij de persoonlijke belevenis van de koorleden, maar ook bij actuele ontwikkelingen op het gebied van zusterschap.

De kracht van vrouwenvriendschap

Zowel op nationaal als internationaal vlak zijn de afgelopen jaren diverse initiatieven ontstaan die het belang van zusterschap onderstrepen. Voorbeelden zijn de internationale vreedzame protestbeweging Women’s March, Unify Global Sisterhood Movement, Lean In en ook Internationale Vrouwendag stond in 2016 in het teken van het thema sisterhood. Lifestylemagazine Happinez publiceerde afgelopen zomer een artikel over de kracht van vrouwenvriendschap. Zusterschap gaat overigens expliciet niet over het uit- of buitensluiten van mannen. Het gaat over de balans tussen mannen en vrouwen, gelijkwaardigheid, vrede, vrijheid, gelijkheid en mensenrechten. We zijn dan ook zeer verheugd dat maar liefst drie fondsen The Brand New Bags financieel willen ondersteunen zodat we deze boodschap aan een groot publiek kunnen overbrengen.

Soulkoor The Brand New Bags presents Soul Sisters op 15 juni in TivoliVredenburg belooft daarom veel meer te worden dan alleen een muzikale avond waarop een combinatie van nieuw en bestaand repertoire ten gehore wordt gebracht. We willen het publiek meenemen in ons verhaal van verbinding, kracht, liefde en steun. Zodat iedereen aan het eind van de avond met net zo’n hartverwarmend gevoel naar huis gaat als wij.

Dankzij groen licht van K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en VSBfonds, gaat deze maand de voorverkoop van start. Volg ons op Facebook om er als eerste bij te zijn!